Chinese tomatensoep

chinese tomatensoep komWe hebben allemaal wel eens wat bij de Chinees besteld en vaak zit er ook soep bij zo’n menu. Je krijgt dan zo’n witte beker met een flinke hoeveelheid soep, zonder dat je echt weet wat erin zit. Of ja, er drijft af en toe een verdwaald stukje groen en een stukje kip door. Tomaten proef je niet echt, maar het is een combinatie van en zoet-zure samenstelling die verdacht veel lijkt op de saus die ook bij de Babi Pangang zit. Dat moet lekkerder kunnen.

Hoe smaakt het?

En ja hoor, het is me gelukt. Na een middagje in de keuken staan, heb ik een prima Chinese tomatensoep gemaakt, maar dan met verse ingrediënten. Een soep die smaakt naar tomaten, waar je de stukjes kip echt kunt proeven, waar de lenteui wat scherp smaakt en de vulling wordt verzorgd door mihoen. Het is bijna een hele maaltijdsoep geworden en dat voor minimaal twee dagen, maar dat maakt niet uit. Het is zo lekker dat ik er graag twee dagen van wil genieten.

Hoe heb ik het gemaakt?

Zoals ik al zei, het vergt wat werk. Het boodschappenlijstje volgt hieronder, ik zal eerst even beschrijven wat ik zoal heb gedaan om dit soepje precies goed te krijgen. In een grote pan bak je wat kippenboutjes aan. Ze kwamen in een pak van 5 of 6 dus die heb ik allemaal maar gebruikt. Nadat ze een mooi kleurtje hebben gekregen, deed ik er twee gesneden rode uien en twee tenen knoflook bij voor de smaak. Die laat je zacht worden en na een paar minuten vul je de pan met een liter kippenbouillon. Gewoon twee bouillonblokjes en daar een liter water bij, dat laat je koken en dat mik je bij de kippenboutjes. Dit mag een half uur trekken totdat de kip gaar is.

In de tussentijd kun je mooi aan de slag met de roma tomaten. Ik snijd een vierkantje aan de onderkant in de schil (dus niet waar het steeltje heeft gezeten) en dompel ze per stuk in heet water totdat het velletje wat loslaat. Dan haal je ze er uit en doe je ze in een schaal met koud water. Ik had zes van dergelijke tomaten en 1 voor 1 dompel ik in het kokend water. Het ontvellen daarna is simpel, want je trekt gewoon het velletje van de koude tomaten. Het velletje gooi je weg, de tomaat leg je opzij.

Tijd om de roux te maken, zodat je straks een goede binding krijgt bij de soep. Volgens het recept moest ik een beetje water in een pannetje doen en dat warm laten worden met tomatenpuree. Dan twee theelepels gemberpoeder erbij en een volle eetlepel bloem. Dat laat je even bakken totdat de bloem gaar is. Het wordt dan een vaste rode substantie die je moeilijk heen kunt roeren. Lijkt me niet helemaal de bedoeling, maar goed… Door!

Na een half uur zijn de kippetjes gaar (ligt er natuurlijk aan hoe groot ze zijn, gewoon even goed kijken en je tijd nemen) en kun je ze uit de bouillon halen. Ik legde ze op een apart bordje om af te koelen. Dan de tomaten in de bouillon en de roux erbij, en dit laat je weer voor een paar minuten goed doorkoken. Tijd om de staafmixer uit de kast te halen en er een soepje van te maken. Dus pan van het vuur en mixen maar. Zo stond het in het recept, dus dat volgen we dan maar.

chinese tomatensoep keukenEn na een paar minuten met de staafmixer is het inderdaad een mooie gladde substantie. Alleen in mijn ogen nog veel te waterig en de smaak is ook wat slap. Ik proef niet echt de tomaten. Sowieso moet de Oosterse touch later nog komen, maar ik wilde eerst weten of de basis goed was. Dat bleek niet zo te zijn, maar daar hebben we natuurlijk een oplossing voor: een pakje gezeefde tomaten.

Dat is een pakje geconcentreerde tomatensap/puree/frito. Hoe je het ook wilt noemen, het is uitermate geschikt voor sauzen en smaakt intens naar tomaten. Ik voegde het beetje bij beetje toe tijdens het mixen en proefde dat de smaak inderdaad intenser werd. Goede zet, maar het was nog wel iets te waterig. Nog meer roux!

Dus ik maakte weer precies dezelfde roux als even daarvoor, maar nu met iets meer water zodat het een papje werd. Meer water als de bouillon al zo waterig smaakt? Ja, want zo wordt de roux meer een papje en kan ik het er beter doorheen mengen. Dat liet ik weer gaar worden en dat deed ik weer door het tomatenbouillonmengsel. het zorgde inderdaad voor een betere binding en dus kon ik verder met de volgende stappen: de Oosterse tint.

En eigenlijk bestaat de truc uit het volgende: het gaat om het toevoegen van iets zuurs, iets zoets en iets pittigs. In dit geval waren dat twee eetlepels azijn, twee eetlepels suiker en een flinke scheut sambal. Daag waterigheid, hallo smaak. Om het geheel nog wat beter tot zijn recht te laten komen, liet ik het daarna nog een half uurtje inkoken. Dat zorgt ervoor dat het water verdampt en dat de smaak sterker wordt.

Dit gedeelte heb ik op zondagavond gedaan, zodat ik op maandag niet veel meer hoefde te doen. Na het werk hoefde ik alleen maar het vees van de gare kippenboutjes te plukken (en ik bakte het nog kort even aan voor wat meer smaak), wat mihoen te koken in water (vier minuutjes in water, met koud water afspoelen en in kleinere sliertjes snijden) en twee bosuitjes fijnsnijden in ringen.

In een kom doe je dan eerst wat van de mihoen zo veel als je lust, dan de opgewarmde soep en daar bovenop strooi je wat kippenvlees en fijngesneden bosuitjes en je hebt een overheerlijke Chinese tomatensoep met verse ingrediënten.

Wat is de les voor de volgende keer?

  • Minder bouillon gebruiken waardoor de soep niet zo waterig wordt, dan heb je ook minder van de andere ingrediënten nodig om dat recht te trekken.

Wat heb ik nodig qua ingrediënten?

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 6 kippenboutjes
  • 6 roma tomaten
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 theelepels gemberpoeder
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 bosuitjes
  • 1 blokje mihoen van 50 gram

Wat heb ik nodig qua keukenmaterialen?

  • 1 grote pan voor de kippenboutjes waar uiteindelijk de soep in komt
  • 1 kleine pan waar je de bouillon in maakt en waar je ook de roux in kunt maken
  • 1 pan waarin je de tomaten kunt ontvellen
  • 1 snijplank en 1 mes
  • 1 staafmixer
  • 1 koelkast waar je de soep in kunt bewaren omdat je zeker over houdt

Heb je tips of opmerkingen? Ik hoor het graag in het formulier onder deze blog…

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: