De Burger in Eindhoven: ‘eenvoudig’ en verrassend tegelijkertijd

Simpel eten met mooie ingrediënten. Eigenlijk draait lekker eten daar voor mij persoonlijk om. Het hoeft voor mij niet enorm decadent, met allerlei poespas. Of ja, natuurlijk wil ik ooit nog eens dineren in een sterrenrestaurant, maar ik kan me net zo goed vermaken in ‘eenvoudige’ restaurants. Niet denigrerend bedoeld natuurlijk. Een voorbeeld van zo’n restaurant is De Burger in Eindhoven. Een eenvoudige restaurant, maar waar je wordt overweldigd door de bijzondere burgers.

20150712_200249

Het stond laatst nog in een artikel op Nu.nl. De burgerrestaurants zijn gemeengoed geworden in het straatbeeld en blijven daar waarschijnlijk ook nog een tijdje zitten. In plaats van een grote variatie, concentreren restaurants zich op één bepaalde richting en willen daar in uitblinken. Specialisatie in plaats van generalisatie. Burgerrestaurants serveren dus de hamburger, maar dan wel in bijzondere varianten.

Hamburgers zijn ook gewoon stoer en simpel eten. Het roept de ambiance op van barbecue, grill, vuur en vlees. Heel wat anders dan de klinische hamburgers van het restaurant van de Gouden Bogen bijvoorbeeld. Ok, de burgers bij De Burger zijn dan wat duurder dan de Big Macs, maar dat is het geld meer dan waard. We waren met twee personen 38 euro kwijt en dan hadden we echt prima gegeten. Geen voorgerecht, geen nagerecht, gewoon goede burgers. Daar ging het me immers om.

De Burger bevindt zich in de Kerkstraat en dat is sowieso al een prima locatie. Het wemelt er van de leuke eettentjes of plekken waar je prima kunt stappen zoals Dr. Ink. Als het zonnetje schijnt en je loopt de straat in, zit iedereen buiten op de terrasjes en voel je de gemoedelijke sfeer als een warme zomerbries om je heen. Dat klinkt wat poëtisch, maar ik vind het er altijd gewoon gezellig aanvoelen. Het is dan ook altijd druk als je voorbij de Burger loopt, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat het niet zo bijzonder groot is. Het bleef vooralsnog altijd bij voorbij lopen, maar afgelopen zondag zijn we toch maar eens binnen gestapt. Veel te laat natuurlijk…

20150712_202725

Er staan maar een paar tafels buiten en het restaurant zelf is een smalle pijp met niet overdreven veel ruimte. De bar zit aan de linkerkant, evenals de kleine open keuken. Je hebt immers ook niet veel ruimte nodig om hamburgers te maken en de vers gesneden frietjes te bakken. Hoe klein het ook is, er zijn wel veel verschillende elementen, zodat het best leuk is om eens rond te kijken. Aan de wand in de keuken zitten bijzondere tegels, achterin de zaak is op de muur geschilderd, bloemen hangen uit horizontaal opgehangen blikken en de tafeltjes achterin de zaak hebben een ovale vorm. Bijzonder. En dan heb ik het nog niet eens over het eten gehad.

20150712_202722

Want het gaat natuurlijk om de hamburgers. De kaart is niet enorm uitgebreid, maar kent een aantal bijzondere varianten. Een truffelburger, een kalfsburger, een lamsburger, een kipburger, een zalmburger. Allemaal inclusief bijzondere bijgerechten. De ‘normale’ burger is een beefburger van 175 gram inclusief lollo verde, tomaat, rode ui, augurk, ketchup, mayonaise en mosterd. Met wat frietjes erbij is dat voldoende voor een vullende maaltijd, want mijn vriendin kan ‘m zelfs niet eens helemaal op en ze laat haar frietjes staan.

Ik kan zelf weer eens niet kiezen, zoals gewoonlijk en daar heeft De Burger een prima oplossing voor. Je kunt namelijk drie keer een miniburger bestellen, waardoor je dus kleine varianten van de bovenstaande hamburgers krijgt. Ideaal om alles eens een keer te proberen! Ik ga voor de zalmburger (want lijkt gek), de kipburger (want lijkt bijzondere topping) en de kalfsburger (want lijkt lekker).

Hoe smaakt het uiteindelijk?

De zalmburger is met wasabimayonaise en zeewierchips en dat moet je natuurlijk wel eens proberen. De zalmsmaak overheerst niet en het is een stevige burger. De wasabimayonaise maakt het wat scherper, terwijl die zeewier onbeschrijflijk smaakt, maar gewoon een leuke toevoeging is.

De kipburger is met tomatentapenade, buffelmozzarella en basilicum. De burger zelf is licht gekruid met rode peper en peterselie. De combinatie smaakt natuurlijk Italiaans en dat is lekker, want de tomaat is fris en zoet, terwij de mozzarella weer zacht van smaak is.

De kalfsburger is de lekkerste van de drie, want daar zit een compote van rode ui op die het zoet maakt, maar door de trapistenkaas wordt het wat bitterder. Al is bitter misschien niet de juiste benaming, maar stel je een soort warme brie voor en je komt in de buurt van de smaak.

De bediening was snel en vriendelijk, het eten stond snel op tafel en het smaakte nog eens prima ook. De Burger is dus een prima keuze voor als je wat simpels en verrassends tegelijk wilt eten. Bij mij blijft het in ieder geval niet bij deze ene keer.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: