Een ongezond Broodje Gyros – maar dan anders

bordHet lijkt wel alsof ik elke dag ben op zoek ben naar lekkere en gezonde gerechten, maar af en toe wil ik ook wel eens zondigen. Friet, pizza en afhaalchinees; ik ben er niet principieel op tegen en af en toe lust ik het best. Ik weet alleen ook dat je zelf thuis in een handomdraai dit soort voedsel kunt maken, maar dan een stuk gezonder. Vanavond op het menu: mijn gezondere variant van een broodje gyros.

Geen dood vogeltje in je mond

Na een avondje flink stappen is het heerlijk om je tanden te zetten in een vettig broodje vlees, waarbij de saus in je mondhoeken naar beneden loopt. De dag erna stinkt je hele kamer naar knoflook, je tong voelt als een dood vogeltje in je mond en je blijft de hele tijd een droge mond houden. Dat is al reden genoeg om het niet vaak te eten. Mijn variant is wel wat anders, omdat deze variant veel verse groentes bevat.

In de supermarkt heb je vaak de keuze tussen gyros of shoarma. Dat is niets anders dan een bakje met gekruide reepjes varkensvlees. Je kunt thuis ook zelf in de weer met de kruiden, maar dit is net zo makkelijk. Ik heb immers zin in fastfood. De keuze valt altijd op gyros, omdat dit wat beter gekruid is dan de shoarma. Ik bak vaak nog een groene paprika en wat champignons mee met de gyros. Als broodje gebruik ik een volkoren tortilla, de rauwe groentes bestaan uit sla, komkommer, tomaat en rode ui. Je kunt diverse soorten sla gebruiken, ik had nog little gem liggen, maar je kunt elke sla gebruiken die je lekker vindt. Qua saus gebruik ik wat sambal en tzatziki uit een flesje.

Hoe maak ik het?

De eerste stap is natuurlijk het snijden van alle groentes. De paprika kan in kleine reepjes, de rest kan ik kleine stukjes. Dat leg je allemaal op een bord apart.

In een hete pan doe je wat olie en die laat je warm worden. Als je met een houten lepel in de olie gaat en je ziet belletjes, wet je dat de olie heet genoeg is om in te bakken. De gyros kan erbij en dat laat je een paar minuten bakken. Dit duurt ongeveer 8 minuten als je ondertussen af en toe roert.

Na vier minuten kun je de champignons en paprika erbij doen en dat roer je goed door. Als het vlees klaar is, kan het van het vuur.

De volkoren tortilla maak ik per stuk warm in de magnetron. Op een klein bord, 10 seconden op 1000 watt. Is genoeg, anders wordt het een droge tortilla.

Tijd om het bord op te maken

Je kunt een verschillende volgorde aanhouden. Ik heb de foto’s gemaakt met de volgorde sla, vlees, komkommer, tomaat, saus en ui. Wat ook ontzettend lekker is: vlees, saus, sla, komkommer, tomaat, ui. Die laatste is eigenlijk beter, maar dat staat niet op de foto en dus zeg ik het ook niet… Hoe je het ook opmaakt, het zorgt elke keer voor een andere smaak per hap. Eigenlijk smaakt alles prima! Zo maak ik het op:

1Laat een beetje ruimte over aan de onderkant van de tortilla, zodat je beter kunt oprollen als je gaat eten.
2 3 4 5

Hoe eet je het?

Kijk even naar de bovenstaande foto. Ik zou eerst de onderkant een beetje naar binnen klappen, dan van rechts naar links en als laatste van links over rechts heen. Je krijgt dan een soort kuipje dat je in de hand kunt houden. Zo kun je het ook prima eten en druipt er geen vocht over je handen of bord, omdat de onderkant dicht is.

Wat staat er op je boodschappenlijstje?

Dit is genoeg voor twee personen. Na 2 of 3 van deze wraps zit ik aardig vol.

  • 400 gram gyros (3,69 euro)
  • 1 zak van 8 volkoren tortilla’s (1,99 euro)
  • 1 komkommer (0,45 euro) – de helft is genoeg
  • 1 groene paprika (0,30 euro)
  • 1 bakje champignons (0,99 euro) – de helft is genoeg
  • 1 rode ui – in halve ringen
  • Sla
  • 1 trostomaat – in kleine stukken
  • Flesje tzatziki
  • Potje sambal

Als ik dit optel en er porties van maak, kom je ongeveer op 3,60 euro per persoon. Van een aantal ingrediënten houd je wat over en kun je de volgende dag wel gebruiken. Hoe meer groentes je gebruikt, hoe gezonder het wordt.

Dit is dus mijn gezonde variant van een snelle hap. Wat is jouw favoriete snelle of gezonde hap?

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: