Bobotie met gehakt, sperziebonen, banaan en appel

Het is een vreemde combinatie, dat geef ik meteen toe. En ja, de basis haal ik uit een pakje, terwijl ik dat normaal meteen vervloek omdat verser lekkerder is. Toch wil ik jullie graag wijzen op de Bobotie uit een pakje van Knor. Dit is mijn variant, maar dan een beetje lekker gemaakt. Nee, veel lekkerder gemaakt. Bobotie is een ovenschotel met gehakt, specerijen, sperziebonen, bloemkoolroosjes, crème fraîche, groene appel en banaan. Het wordt geserveerd met rijst met rozijnen.

20150224_191144_1

Deze Zuid-Afrikaanse ovenschotel is prima voor als je wat anders op tafel wilt zetten. Het zijn namelijk andere smaken dan je normaal hebt, andere groentes dan je normaal hebt en hoe vaak maak je nu echt en gerecht waarin je appel en banaan verwerkt? Ik heb het ruim vijf jaar geleden gemaakt en zag het pak toevallig vandaag weer eens in de supermarkt staan. Dus ja, tijd voor een opfriscursus.

Qua boodschappen

Dit is genoeg voor twee grote eters

  • 1 pak Knor Wereldgerechten Bobotie
  • 1 groene appel
  • 1 banaan
  • 350 gram gehakt
  • 125 ml creme fraiche
  • Handvol sperziebonen
  • Halve bloemkool

Qua voorbereiden

Begin met de oven voorverwarmen op 210 graden en zet een pannetje met water op.

Dan kun je beginnen met snijden. Ik begin met de sperziebonen. Daar gaan beide uiteindes vanaf en dan een keer door de helft. Als het water kookt kun je deze erin doen en 5 minuten laten koken. Even afspoelen met koud water en op een bordje apart leggen. Hetzelfde pannetje vullen met water en op het vuur, want daar kun je de rijst in koken.

De bloemkool is dan aan de beurt om een kopje kleiner te worden gemaakt. Je snijdt het midden eruit, en je probeert wat kleine roosjes te maken. Die spoel je af en leg je ook op een bord apart. De groene appel snijd je in stukjes en de banaan gaat in plakjes.

Qua bereiden

De rijst kan in het pannetje kokend water en dat heeft ongeveer 15 minuten nodig. Als de rest nog niet klaar is, dan kun je dat gewoon afgieten en met een deksel in het pannetje laten nagaren.

In een wok bak je het gehakt rul, daar gaan dan de specerijen uit het pak bij en de gekookte sperziebonen, samen met de bloemkoolroosjes. Dit laat je ongeveer 5 minuten pruttelen.

bobotie

Daar gaan dan de sausmix bij, 300 milliliter water en het kuipje creme fraiche. Goed doorroeren en na 3 minuten kunnen de banaan en appel erbij.

In een goed ingevette ovenschaal doe je dit mengsel en dat zet je voor 15 minuten in de oven, totdat het een mooie substantie is geworden. Tegen de tijd is de rijst ook vast klaar en kun je gaan eten.

bobotie

Het smaakt echt heerlijk, want iedere hap geeft weer een andere smaak. Het is gewoon ook erg bijzonder om warme banaan te proeven. Dat zoete is weer een mooi contrast met de frisheid van de appel. En de oersaaie bloemkool wordt op zo’n manier toch nog best bijzonder.

En? Wat vond je ervan?

%d bloggers liken dit: